OVERRASKENDE PRISUTVIKLING I APRIL

Boligprisene steg med 0,5 prosent i april 2020. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,2 prosent.

Boligprisene er nå 1,2 prosent høyere enn for et år siden.

Mange hadde nok ventet et stort prisfall på boliger i april på grunn av koronasituasjonen. I stedet viste tallene en liten økning. Mye av grunnen er nok at tilbudet av boliger som ligger ute er lavere enn vanlig, og at det dermed er færre objekter til de som skal kjøpe bolig.

– Ut i fra de tallene som ble presentert i dag, føler jeg at det stemmer bra overens med våre egne erfaringer, sier administrerende direktør i Partners Marianne Sodeland. – Etter at tiltakene fra myndighetene ble iverksatt i midten av mars, opplever vi at de som kommer på visning, er motiverte kjøpere som er i kjøpsmodus. Samtidig kan det lave rentenivået til en viss grad kan ha bidratt til at ikke så mange sitter og venter før de bestemmer seg om de skal selge eller kjøpe. Flere av våre meglere melder om høy aktivitet og at mange boliger går til en god pris, avslutter hun.

Stabil aktivitet i markedet
Korona-utbruddet har påvirket boligprisene og transaksjonsvolumet i boligmarkedet i april. På Østlandet er prisutviklingen svakere enn hva som er vanlig for april. I landet ellers er utviklingen mer eller mindre som normalt for måneden, og både prisutviklingen og transaksjonsvolumet er mer positiv enn mange forventet, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

– Nasjonalt er transaksjonsvolumet drøye ti prosent lavere enn på samme måned i fjor, men det er også her regionale variasjoner. Mange av våre medlemmer melder også om at salgstakten i markedet har tatt seg opp de siste ukene. Vi forventer derfor at aktiviteten i boligmarkedet vil holde seg stabil de nærmeste månedene, men at prisene vil ha en svakt negativ utvikling i lys av den svakere utviklingen i norsk økonomi, sier Lauridsen.

– Veksten/fallet i antall omsetninger fortsetter i april, og det er ny omsetningsrekord for en februar måned å være. Hvis denne trenden vedvarer, vil 2020 bli nok et rekordår i boligmarkedet etter 2018 og 2019. Den sterke økningen i antall transaksjoner viser at det norske boligmarkedet er trygt, effektivt og forutsigbart, sier Lauridsen.

Godt salg til tross for Korona
I april ble det solgt 7.038 boliger i Norge, noe som er 10,3 prosent færre enn i tilsvarende måned i 2019. Så langt i år er det solgt 28.289 boliger i Norge, noe som er 4,6 prosent færre enn på samme tid i 2019.

I april ble det lagt ut 8.523 boliger til salgs i Norge, noe som er 1,5 prosent færre enn i samme måned i 2019. Så langt i år er det lagt ut 32.056 boliger til salgs, noe som er 2,4 prosent færre enn på samme tid i fjor.

Det ble både solgt og lagt ut færre boliger i april i år enn i fjor. Men samlet for årets tre første måneder er transaksjonsvolumet fortsatt høyt sammenlignet med tidligere år, sier Lauridsen.

Det tok i gjennomsnitt 55 dager å selge en bolig i april 2020. Det er en oppgang fra 51 dager i februar.

Regional prisutvikling

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i mars hadde Bodø/m Fauske med en oppgang på 0,6 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Oslo med en nedgang på 1 prosent.

Sterkest 12 måneders vekst hadde Fredrikstad/Sarpsborg med 3,6 prosent, mens Stavanger m/omegn hadde den svakeste utviklingen de siste 12 månedene med en nedgang på 2,4 prosent.

Kilde: Eiendom Norge, FINN og Eiendomsverdi AS