Skal du leie ut bolig? Unngå disse fellene!

Snittleien i Norge er på 10.000 kroner i måneden, men som vi har sett i hovedstaden oppnår en 3-roms sentralt nesten det dobbelte. Da kan det koste deg dyrt å velge feil leietager, da det ofte tar tid å finne en ny.

Cirka 22% av Norges befolkning leier bolig, men for å finne den rette må du bruke tid og ressurser annonsering, visning, klargjøring og annen tidsbruk. Det er godt mulig markedet også har forandret seg slik at leieinntektene blir lavere i den neste perioden. Her er noen feil du bør unngå når du skal leie ut egen bolig.  

  1. Først og fremst er det viktig å finne en leietager med stabil økonomi. De stiller gjerne med depositum raskt, og overholder betalingsfristen på husleien hver måned.
  2. Hva skal du se etter? Spør om historikk eller referanser. I dagens digitale tidsalder er det mye som lar seg verifisere med enkle søk på internett eller sosiale medier.
  3. Du sikrer leieforholdet med en solid leiekontrakt, som også bør inneholde en utkastelseskalusul. Her reguleres ansvarsforhold, leiepris, depositum og vedlikehold.
  4. For å slippe misforståelser senere, bør dere nedtegne en overtagelsesprotokoll, der man fører inn ulike skader, tilstand på hvitvarer, strøm, eller andre aktiva som følger med leiligheten.

28% av utleierne i Norge sier i en undersøkelse at de har tapt penger på at leietagerne ikke har betalt husleien sin.

Da sier det seg selv at ditt viktigste formål er å sørge for at leietagerne betaler i tide. Det kan lønne seg å bruke litt ekstra tid på å bli kjent med leietagerne i forkant, slik at du kan danne deg et bilde over hva slags type mennesker de er, og dermed kanskje vurdere betalingsviljen på en bedre måte. I tillegg er det en fare for at utleiere overselger leiligheten i annonsen eller på visning.  Da oppstår det gjerne et misforhold som kan lede til problemer senere i leieforholdet, eller at leietager krever kutt i leien for utbedringer av skader.

Er du på utkikk etter objekter for utleie? Ta kontakt med din lokale megler her!